K Vánocům patří kromě dárků a stromečku také cukroví a dobré jídlo. Sváteční hodování se ale může negativně projevit na atopické pokožce. Jak správně zahájit novoroční očistu?
„Ačkoli to tak běžně nevnímáme, cukr, především pak čokoláda, představují pro atopiky agresivní potraviny. Mohou snadno podráždit pokožku a vyvolat nepříjemnou reakci v podobě zarudnutí a svědění,“ říká zdravotní sestra a členka výboru SPAE Gabriela Doleželová. Nedoporučuje ani instantní nebo příliš kořeněná jídla, dochucovadla či potraviny s konzervanty.
Po vánočním „hřešení“ je vhodné se opět zaměřit na jídelníček a ulevit tělu zdravější stravou. Oblíbený detox s ovocnými šťávami ovšem v případě atopiků nepředstavuje nejšťastnější řešení. „I přesto, že ovoce je obecně považováno za zdravé a očistné, u atopiků může mít přesně opačný efekt. Agresivní potraviny jako pomeranče, kiwi, ananas a různé citrusy, ekzém ve většině případů zhorší. Stejně tak mohou kvůli vysokému obsahu histaminu dráždit i jahody,“ dodává Doleželová.
Existují však i univerzální potraviny, které většině atopiků vyhovují. Pokud tedy chcete tělu a kůži dopřát klid, aby se mohly po Vánocích zotavit, odborníci doporučují využít místo běžného pečiva alternativy, jako je například rýžový či kukuřičný chléb. Hypoalergenní přílohy mohou tvořit rýže, brambory nebo těstoviny bez lepku. Maso zvolte kuřecí, vepřové nebo hovězí a pro přípravu použijte sádlo – rostlinné tuky naopak vyřaďte.
Ryby raději vynechte úplně, stejně jako uzeniny. Zelenina je pro většinu atopiků vhodná po tepelné úpravě. Bez výčitek si můžete dát také kompotované ovoce a zařadit můžete i domácí marmelády bez přidaných látek.
Jak ale dodává Gabriela Doleželová, vždy je podstatný individuální přístup. „Co přitěžuje jednomu, nemusí druhému vůbec vadit. Nejlepší je zařadit vždy jeden potenciální alergen a testovat během několika týdnů, zda na něj pokožka reaguje. Pak zkoušejte postupně další, až si najdete ideální dietu přímo na míru.“