S atopickým ekzémem není lehké pořízení. Kůže pekelně svědí a bolí. V noci nemůžete spát a ráno se jen stěží obléknete, protože pod tíhou látky dochází k dalšímu podráždění. V případě atopické dermatitidy jde o autoimunitní reakci těla na určitý podnět. A takovým spouštěčem může být i jídlo.
Faktem je, že potraviny se na zhoršení průběhu atopické dermatitidy podílet mohou. Nejčastěji se tak děje u malých dětí, proto se při zavádění příkrmů doporučuje zařazovat jednotlivé suroviny do jídelníčku miminek postupně. Tak se dá totiž snadno vysledovat, která potravina u nich způsobuje alergickou reakci. Problémy nejčastěji souvisí s kravským mlékem a mléčnými produkty, které obsahují kasein, dále s vejci, pšenicí, sójou, lepkem, ale někdy i ořechy, semínky nebo některými druhy ovoce a zeleniny. Většina nežádoucích reakcí se s přibývajícím věkem vytratí. Co se týče dospělých, převažuje názor, že se na zhoršení stavu atopiků více podílejí tzv. inhalační spouštěcí faktory, tedy třeba alergeny, které vdechujeme se vzduchem, včetně nejrůznějších pylů. Dále to může být například zvířecí srst, peří nebo roztoči.
V souvislosti s atopickou dermatitidou se doporučuje zdravý životní styl. Nejen atopici by se měli vyvarovat nezdravých jídel, zejména rafinovaných cukrů a průmyslově vyráběných polotovarů, které lidskému organismu nepřináší důležité minerály ani živiny, ale naopak tělo zatěžují zbytečnými aditivy, konzervanty a umělými barvivy. Právě tyto látky se mohou podílet na vzniku alergické reakce. Základem zdravé stravy je tedy vyvážený jídelníček, který obsahuje dostatek bílkovin, zdravých tuků, sacharidů a vlákniny.
Alchymie zdravého stravování tkví v základních složkách potravy Bílkoviny jsou podstatou všech buněk a tkání: mléko, sýry, tvaroh, jogurty, libové vepřové a kuřecí maso, vejce, tempeh, čočka, fazole, hrách, seitan, vysokoprocentní šunka, mandle Tuky napomáhají vstřebávání vitaminů A, D, E a K: slunečnicová semínka, ořechy, vejce, ryby, oleje, strouhaný kokos, máslo, lněná a chia semínka, mandle, avokádo Sacharidy tělu dodávají energii ovoce, zelenina, pečivo, rýže, těstoviny, brambory, batáty, ovesné vločky, jáhly, pohanka, čočka, hrách, fazole, quinoa, kuskus |
Doporučuje se jíst potraviny co nejčerstvější, protože se skladováním se v nich zvyšuje přítomnost hormonu histaminu, jemuž by se atopici měli vyhýbat. Průběh atopické dermatitidy totiž mohou zhoršovat právě potraviny, které zvyšují jeho hladinu v těle. Proto u atopiků hovoříme někdy o tzv. histaminové dietě. Histamin obsahují zejména kysané, fermentované nebo kvašené výrobky a konzervovaná jídla. Konkrétně pak i zrající sýry, uzeniny nebo rajčata a špenát. Z ovoce by lidé trpící atopickým ekzémem měli být obezřetní při konzumaci jahod, ananasu, kiwi nebo některých citrusů. Pozor také na mořské plody a ryby. A vhodná není ani čokoláda.
Pro léčbu atopické dermatitidy jsou důležité vitaminy a další prvky. Regeneraci a správnému hojení kůže prospívá zejména zinek a vitaminy A, D a K. Zinek najdete v luštěninách, ovesných vločkách, červeném mase a semínkách, například těch dýňových. Dále i v listové a kořenové zelenině. Přirozeným zdrojem vitaminu E jsou především rostlinné oleje, mandle, slunečnicová semínka nebo ořechy a pšeničné klíčky. Vitamin A obsahují třeba játra, vejce, sýry nebo mrkev, rajčata a meruňky. V rybím tuku, vaječném žloutku a houbách najdete zase vitamin D.